BATALIE. Gigi Becali are de dus unul dintre cele mai grele razboaie din viata sa, acela de a convinge instanta ca este nevinovat in „Cazul Valiza” Cu o zi inainte de prima infatisare in „Dosarul Valiza”, CANCAN va dezvaluie cum au fost facute publice stenogramele, cine a avut acces la ele si cine a avut interesul sa apara in mass-media. Liviu Chirita, Razvan Sima Incepand cu a doua jumatate a lunii decembrie, presa din Romania a inceput publicarea episodica a stenogramelor din „Dosarul Valiza” si a rechizitoriului. Pe 17 decembrie a inceput primul val, cand s-au dat publicitatii asa-zisele convorbiri „grele” in care patronul Stelei, Gigi Becali, si oamenii sai pregateau premierea de la Cluj sau in care acesta incerca sa-l convinga pe Adrian Mititelu sa nu opuna o prea mare rezistenta in fata echipei lui Marius Lacatus. Ceea ce se stie mai putin este faptul ca exact cu cateva zile inainte, „Dosarul Valiza” ajunsese la instanta Curtii de Apel Cluj. Coincidenta? Sau instanta a fost cea care le-a facut publice? Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie care au instrumentat cazul s-au spalat pe maini si au venit cu precizari importante: „DNA nu elibereaza copii ale rechizitoriilor, instantele fiind singurele in masura sa decida asupra conditiilor si circumstantelor in care aceste documente devin publice. In consecinta, cu atat mai putin, DNA nu a eliberat copii ale inscrisurilor care reprezinta mijloace de proba continute in dosare”, se arata intr-un comunicat oficial postat chiar pe site-ul respectivei institutii. Ori daca este adevarat ce sustine DNA-ul, si nu avem niciun motiv sa ne indoim de acest lucru, atunci, scurgerea de informatii nu putea veni decat de la instanta… din Cluj.
Primul pas. Cine avea acces la „Dosar”? Un om de pe strada nu ar fi putut in niciun caz sa consulte dosarul, ci doar avocatii partilor implicate in proces. Dar in acest caz, aparatorul lui Gigi Becali nu ar fi avut niciun interes sa faca publice stenogramele. Pasul doi. La fiecare instanta exista o legatura stransa intre arhiva si avocati. Un avocat inregistrat in Baroul Cluj, cu nume si influenta, care a avut o „cunostinta” la arhiva, lucru frecvent practicat in lumea justitiei, a cerut dosarul. L-a luat acasa, a facut fotocopii dupa el, iar apoi l-a facut public. Avand in vedere ca procesul se judeca la Cluj, iar oficialii CFR-ului sunt foarte apropiati de institutiile locale, e limpede ca „scurgerea” de informatii catre presa a venit cel mai probabil pe aceasta filiera, in incercarea gruparii din Gruia de a-l ingropa definitiv pe patronul Stelei.
La sfarsitul lunii ianuarie a urmat valul doi. Au fost publicate tot mai frecvent stenograme, care insa nu aveau legatura cu „Dosarul Valiza”. De aceasta data, convorbirile ar fi putut „transpira” din lumea fotbalului. Membrii Comitetului Executiv al FRF au facut o cerere la DNA si au primit dosarul si stenogramele in jurul datei de 23 ianuarie. Cam de atunci au inceput sa apara in presa si convorbirile care nu faceau obiectul „Cazului Valiza”. Un exemplu: „Mirel Radoi i s-a plans lui Gigi Becali ca Nesu e bezmetic si trebuie vandut”. Ca un amanunt interesant, din Comitetul Executiv al FRF fac parte si doi clujeni, vicepresedintele Patritiu Abrudan, director AJF Cluj, si unul dintre reprezentantii cluburilor din Liga I, Iuliu Muresan, presedinte la CFR. Steaua nu are niciun om in Comitet, iar din cei zece membri, niciunul nu are vreo tangenta cu gruparea „ros-albastra”. Ba dimpotriva.